Bio & Natural

Organic Дивитися вина

Глобально органіка опікується питанням, чи був виноград вирощений згідно чітких стандартів: прописаних засобів обробки та їх допустимої кількості, норм пестицидних  залишків у грунті тощо. Норми можуть суттєво відрізнятись, але найбільш суворі – затверджені у країнах ЄС. Що далі трапляється з виноградом сертифікуючі органи вже не так хвилює – на самій виноробні винороб може використовувати  будь-які технології, засоби фільтрації, стабілізації вина і т.д. Хоча звісно більшість невеликих  органічних сімейних виноробень робить роботу у погребі так само старанно й чесно, як і на винограднику.

Biodynamic Дивитися вина

Біодинаміка базується на вченні австрійського філософа Рудольфа Штайнера, який запропонував своє бачення ведення сільського господарства, хоча практичні засади були розроблені та вдосконалені потім десятками інших вчених та виноробів. Суть біодинаміки - створити збалансоване природнє середовище на винограднику, яке в змозі самостійно протистояти викликам стихії, шкідникам та хворобам. Самі винороби можуть лише допомагати винограднику, висаджуючи ті чи інші рослини, випасаючи там тварин, або застосовуючи рослинні або мінеральні розчини у гомеопатичних кількостях: з кропиви, кори дуба, ромашки, коров’ячого гною тощо.

Біодинамісти вірять також, що певні фази місяця більш сприятливі для певних маніпуляцій на винограднику, ніж інші, та послуговуються спеціальним біодинамічним календарем. Такі ж принципи застосовуються й під час бродіння й витримки вин, намагаючись віддати  максимум процесів на відкуп природі й не зловживати сучасними технологіями як-то контроль температури, мікрооксигенізація та ін.

Такі вірування як баланс космічних сил, відновлення енергійного потенціалу грунтів та створення позитивної енергетики звісно знаходять мало підтримки в офіційної науки. Але ми вважаємо дуже важливим зазначити, що попри задрані носи деяких науковців, практичні результати послідовного впровадження біодинаміки на виноградників очевидні – здорові лози, класні, збалансовані вина. Ми віримо в природу, а ще більше у виноробів, котрі нею опікуються.

Low Intervention

Починаючи від 6 тисячоліття до н.е. та закінчуючи серединою XIX століття, майже усі вина були «натуральними» або «мінімального втручання» (low intervention). Однак потім наука пішла стрімко вперед, й з’явились синтетичні добрива, гербіциди, пестициди, чисти культури дріжджів, штучні ензими, зворотній осмос  та ще багато-багато речей, покликаних зробити вино масовим, стандартизованим й передбачуваним продуктом.

Рано чи пізно мала виникнути контр-течія, виникла вона приблизно у 1970-х роках й мало-помалу розвивалась, будучі відомою тільки для мізерної купки посвячених винолюбів. Сьогодні масовому й бурхливому розвитку «натурального» виноробства сприяє ціла низка факторів: антиглобалістичні настрої, еко-ініціативи, а також популяризація здорового способу життя.

«Натуральні» винороби сьогодні ще не мають необхідної єдності поглядів та цінностей, отож важко казати про якісь конкретні стандарти. Деякі з них навіть категорично проти самого терміну «натуральне» вино. Деякі винороби відмовляються від будь-якого втручання в процесі бродіння та витримки вина, іноді навіть від самої легкої механічної фільтрації та використання навіть мінімальної кількості двоокису сірки. Як результат деякі вина можуть бути нестабільними, мати незвичні аромати та присмаки. Декому це подобається, а декому – ні. Але важливо відмітити, що існує чимало зразків вина, вироблених максимально «натурально», але при цьому абсолютно чистих та збалансованих в ароматі та смаку. В портфоліо Roots переважна більшість саме таких!

Сертифікуючи органи Max SO2 Дріжджі Пестициди Добрива Фази місяця
Organic Ecocert 150-180 мг/л не контролюються із списку дозволених із списку дозволених не важливі
Biodynamic Demeter, Biodyvin 70-90 мг/л природні дріжджі виключно натуральні виключно натуральні мають важливе значення
Low Intervention немає 0-70 мг/л природні дріжджі виключно натуральні виключно натуральні факультативно
Кнопка зв'язку