Наші фішки

Атлантичні вина Атлантичні вина

Не дивлячись на тисячі кілометрів порізаного узбережжя, лише невелика його частина має достатні умови для вирощування винограду. Ці історичні регіони можна легко порахувати: починаючи з півночі це узбережні частини французької Долини Луари, Бордо, іспанської Країни Басків, Галісії, Андалусії та Канарських островів, а також португальського Віньо Верде, Байради, Лісабону, Мадейри та Азорських островів.

Нажаль останні декілька десятиліть атлантичні вина були обділені увагою. Це пов’язано як з доволі складним кліматом для виноробства з його типово великою кількістю опадів, а також з очевидною географічною віддаленістю цих місць. Сприяла цьому також тривала мода на більш насичені та виразно фруктові вина середземноморського стилю. На цьому тлі виноробство Атлантики повільно занепадало або вимушено переходило на рейки виробництва дешевого вина.

На щастя винний світ не стоїть на місці, смаки еволюціонують, а в найвіддаленіших куточках Європи запалюються нові виноробні зірки і сьогодні освіжаючі, самобутні, солонуваті, питкі атлантичні вина привертають до себе все більше уваги. А враховуючи дивовижні ландшафти, рідкісні автохтонні сорти винограду та здебільшого мікроскопічне виробництво, це дійсно цікаво й варте дослідження!

Атлантичний стиль пасує загальній філософії Roots, то ж ми зібрали чудову команду талановитих виноробів, справжніх зірок в своїх регіонах!

Дивитися всі
Вулканічні вина Вулканічні вина

Вулканічні вина – це характер, експресивність та впізнавані аромат та присмак диму. Вулканічні схили здавна засаджувались виноградними лозами, оскільки грунти, утворені з лави, мають усі необхідні поживні речовини й гарний дренаж, а зазвичай крутий рельєф допомагає лозам дістати достатньо сонячного світла й тепла. В світі є багато вулканів, але майже всі відомі «виноробні» – європейські. Головними є Везувій з Кампанії, сицилійська Етна, а також іспанський Тейде, що розташувався на Тенеріфе, головному острові Канарських островів. Серед менших вулканів лози вирощують також на схилах італійського Вультуре, що в регіоні Базиліката, а також на Ліпарських островах поблизу Сицилії та вже майже зануреного в товщу егейського моря вулканічного острова Санторіні.

Окремі зони вулканічних грунтів від колишніх зруйнованих вулканів розкидані по всій Європі: туфові грунти французького Сансеру та угорського Токаю, базальтові грунти деяких ділянок Соаве Класіко або південної Штірії в Австрії тощо. Мозаїка цих вин різномаїта та ми у Roots із задоволенням продовжуємо їх вивчати!

На наш погляд, усі вулканічні вина об’єднує схожий, чітко зчитуваний характер: виразна, потужна ароматична складова, а також сухий, структурований й нерідко відверто солонуватий післясмак. У випадку з червоними винами сюди ще додаються димні аромати та доволі потужні таніни. Наша вулканічна винна підбірка чекає на своїх дослідників!

Дивитися всі
 Героїчні вина Героїчні вина

В світі є дуже багато вин, дешевих і дорогих, цікавих й не дуже, щирих та конвенційних. Й виробляють ці вина сьогодні в багатьох куточках світу. Серед них є виноробні регіони, які мають історичну вагу, погодні та рельєфні кондиції, наближені до ідеальних: тут достатньо сонця й дощу, оптимальний баланс між врожайністю та якістю та ці вина становлять переважну більшість сучасного мейнстріму: споживачам вони відомі й передбачувані, а критики й автори присвячують їм найбільшу кількість уваги й сторінок.

Але є й інша історія – про фізично важкодоступні виноградники з позабутими сортами винограду, що протягом віків росли високо в горах, або на віддалених островах, на карколомних схилах або величних терасах, на віддалених островах або в посушливих спекотних рівнинах. Реалії сьогоднішньої економіки кажуть, що такі виноградники занадто важко й дорого обробляти, вони дають замало врожаю, що ці древні сорти нікому не відомі й нецікаві. Як тоді можна назвати тих відчайдухів, котрі вперто продовжують виробляти такі вина? Ми звемо їх героями, а таке виноробство – героїчним. І не тільки ми – існує навіть спеціальна виноробна організація – CERVIM,  яка чітко окреслює вимоги до героїчних виноградників: ті що знаходяться на висоті більше 500 м над рівнем моря, або мають нахил більший за 30 градусів, висаджені на терасах, на невеличких островах або в складних природних умовах. Вирощувати виноград там дійсно важко, але їх внесок в сучасне розмаїття вина значний. Нумо, підтримаємо героїв!

Дивитися всі
Артизанські вина Артизанські вина

Artisan – досвідчений, вмілий ремісник. Неквапливий, уважний до деталей та прагнучий щоразу вдосконалювати свої витвори. Винороб-артизан сповідує такі саме цінності, єдине, що він працює з лозами, а не з фарбами чи мармуром. В нього є свої улюблені виноробні інструменти та техніки, він покладається здебільшого на самого себе та своїх рідних та друзів, якість вин та, можливо, визнання для нього важливіші за обсяг виробництва та прибуток. Може здаватися, що будь-яке гарне, цікаве та глибоке вино є апріорі артизанським, але це не так – сьогоднішні технології та колективне знання дозволяють виробляти якісні вина в обсягах сотень тисяч й навіть мільйонів пляшок. І мабуть це навіть добре, оскільки все більше людей мають доступ до гарного вина, маючи змогу купити його в duty-free та мережевих супермаркетах. Але таким винам може не вистачає індивідуальності, оскільки вони зроблені під середньостатистичний смак, під котрий завжди підлаштовуються.

Артизанське виноробство - це однозначно про особистість й задум конкретного винороба, з усіма його мріями й принциповими переконаннями, з його ноу-хау, а іноді і з недоліками. Думаємо буде чесним зазначити, що переважна більшість найбільш шанованих та легендарних вин зроблені саме артизанським підходом. Ми для себе окреслили артизанські вина, як такі, що виробляються сімейними виноробнями загальним обсягом не більше 100 тис. пляшок на рік. Й звісно, ті що зачепили нас за живе. Щасливий той винолюб, що знайшов таких виноробів, поки ціни на їхні вина не стали занадто високими. В нашому портфоліо таких чимало!

Дивитися всі
Bio & Natural Bio & Natural

Гаряча тема. Всі, хто хоч трішки цікавиться вином, чули або самі обговорюють тему «органічного», «біодинамічного», «натурального» або «вина з мінімальним втручанням». Що ж, спробуємо дати своє максимально стисле бачення. На жаль, упродовж ХХ століття дехто з виноробів системно обманював споживачів, зловживаючи різними засобами, щоб зробити своє вино більш привабливим. Це стосується добрив, засобів захисту винограду, фільтрації вина, стабілізації його аромату, смаку та ще безлічі речей, про яких можна написати цілу книжку. Важливо розуміти, що так робили далеко не всі винороби, але цього виявилось достатньо, щоб підняти велику опозиційну хвилю, котра прагне повернути вино у первинне русло – максимально натуральне та природнє на їх думку.

Дехто задля цього послуговується стандартами органічного виноробства, дехто йде далі й залучає на допомогу цикли сонця й луни, віру в баланс у природі (біодинаміка), а окрема група виноробів йде ще далі й проголошує «натуральне» виноробство, суворо засуджуючи всі спроби людини втручатись у процес бродіння й витримки взагалі. Як це завжди буває серед митців, деякі винороби взагалі вірять у щось своє, не бажаючи ані сертифікатів, ані належності до будь-якого угрупування. Ми щиро підтримуємо усіх, хто виробляє яскраві, самобутні та цікаві вина та віримо, що їх не зробити махлюючи. Саме тому більшість нашого портфоліо належить до Bio & Natural, але ми також не зациклюємось на сертифікатах чи належності до чіткої групи, тому в нас також є багато чудових вин без жодної з вищеозначених позначок. Ми віримо, що вино має вчити толерантності, то ж досліджуйте й ставайте мудрішими!

Дивитися всі
Рідкісні сорти Рідкісні сорти

В світі існують тисячі сортів Vitis Vinifera – роду виноградної лози, з якої виробляється абсолютна більшість вина на планеті. Близько 1,5 тисячі з них більш детально вивчені й описані. Й при цьому людство користується здебільшого десятком. Їх назви ви обов’язково хоч раз чули: це білі Шардоне, Совіньон Блан, Ріслінг, червоні Мерло, Каберне Совіньон, Сіра та Піно Нуар – їх вирощують по всій планеті. Також ви мабуть чули про зірок окремих країн: італійський Санджиовезе та Неббіоло, іспанські Темпранільо та Гарнача тощо. Можна сказати, що це природня селекція – обрали найбільш вдалі, стабільні, пристосовані сорти, смак котрих подобається споживачам, наче все логічно.

Ми думаємо, що людство просто трішки поквапилось й не дало шансу розкрити свій потенціал багатьом іншим сортам, адже це дуже кропіткий, тривалий й творчий процес. Добре, що серед виноробів вистачає упертюхів, котрі роблять ставку на місцеві, іноді майже забуті й рідкісні сорти, нерідко вони виробляють з них вина всупереч комерційній вигоді. Деякі з таких історій вже отримали хеппі-енд: світ запалюють Альбаріньо та Менсія з Іспанії, Нерелло Маскалезе та Арнеіс з Італії, грецький Ксіномавро, португальска Бага та ін. Хоча відносно нещодавно деякі з цих сортів були на межі зникнення, а зараз вони відомі й шановані. Але є ще десятки цікавих й дійсно унікальних сортів, котрі очікують на свій шанс! Усі сорти в цій підбірці мають не більше 1000 га виноградників по всій планеті. Нумо, підтримаємо їх та їхніх відважних виноробів!

Дивитися всі
Кнопка зв'язку